Съвети при проектиране и изработка на банята

Съвети при проектиране и изработка на банята


В последните години масово се наложиха вградените санитарни уреди или смесители - напр. вградени казанчета, вграден смесител за душ/вана. Те осигуряват по-минималистичен дизайн и по-лесна хигиена на Вашата баня, но е важно да знаете че скритите им части се монтират в стената още преди да се сложат стенните плочки.

При наличие на вана, душ кабина или просто на обособено душ пространство трябва да предвидите канализационна тръба за оттичане. Тя се свързва към сифона на ваната или душ кабината или към подовия сифон на обособеното душ пространство. Извън посочените места за къпане е препоръчително да изградите втори подов сифон в останалата част на банята. Той ще Ви помогне например за по-лесна хигиена, осигурявайки оттичане на водата, когато миете банята.

Готовите WC комплекти (т. нар. моноблоци) се състоят от тоалетно седало, тоалетно казанче и седалка с капак. Трябва да предвидите канализационна тръба ф 110 за оттичане на седалото. Оттичането бива хоризонтално - когато се осъществява с връзка зад седалото към стената или вертикално, когато седалото се оттича към пода. В 99% от случаите оттичането е хоризонтално, само при някои къщи или първи етажи имаме вертикално оттичане на водите.

Връзката между тоалетното седало и канализационната тръба в стената или пода се осъществява с помощта на т.нар. водопроводен маншон.

Необходимо е тоалетното казанче да се захрани от водопроводната инсталация с размер ½ цола. Захранването може да бъде странично или долно и се осъществява чрез гъвкави (меки) хромирани връзки. При някои модели казанчета със странично захранване то може да се осъществи от коя да е страна, но при други става само от определена страна и точно от тази страна трябва да предвидите водопроводната тръба в стената. При долно захранване е необходимо то да се осъществи под нивото на казанчето, като  изводът на водопроводната тръба в стената трябва да се предвиди на около 25 см. от готовия под. И при захранване на казанчето или при оттичане на седалото грешки от неправилно прекарани водопроводни или канализационни инсталации може да се "поправят" чрез различни по размер маншони или меки връзки, но това не е желателно. Най-малкото се нарушават дизайнът и добрият външен вид на Вашата нова баня. Важно е всички водопроводни или канализациони инсталации да се изграждат възможно най - близо до точката на свързване със съответния санитарен уред.

По-големите мивки за баня обикновено се комплектоват с конзола или полуконзола (ботуш или полуботуш). Смесителната батерия за мивката може да бъде стояща - поставя се на мивката, или стенна - на стената. В последните години предпочитани са почти само стоящите смесители, които съставляват над 90% от пазара. Мивката се монтира на височина 85 см. и разбира е необходимо смесителят да се съобрази с тази височина. Стенният смесител за мивка се монтира на височина 1-1,05 м от готов под, а двете тръби ½ цола  за топла и студена вода за захранването на стоящия смесител се оставят на 63 см от готов под и на 8 см. една от друга, а той се монтира в специално оставен отвор на самата мивка. Свързването на стоящия смесител с изводите топла/студена вода в стената се осъществява с меки хромирани връзки, а стенният смесител се монтира директно на изводите топла/студена вода на стената с помощта на холендри, като разстоянието межди изводите трябва да е 15 см. Разбира се трябва да се осигури и оттичане на мивката, като за тази цел е необходимо центъра на канализационната тръба ф50 да се предвиди на височина 0,55 м (от готов под) в стената. Връзката между мивката и канализационната тръба в стената става с помощта на тръбите на сифона или с мека гофрирана връзка. И тук е важно всички водопроводни и канализационни инсталации да се изградят възможно най-точно. При поставяне на полуконзола или конзола под мивката всички инсталации трябва да са скрити зад нея с цел по-добра естетика и по-добра хигиена в банята. При поставяне само на метален сифон под мивката е желателно той да се свърже към канализацията в стената с оригиналните му прави метални тръби, а не с дълги меки връзки, които да коригират грешната инсталация и да загрозят интериора.

Различаваме най-общо два вида обикновени душови смесители: смесител душ - който може да захрани само душ, и смесител душ/вана - който с помощта на превключвател може да захрани душ или допълнителен чучур за пълнене на ваната. Смесителят за душ се монтира на 1,0м от готов под, а този за вана на 0,8м. Удобна екстра към тях са т.нар. окачвания, които се монтират на стената и където поставяме душ слушалката.

Разбира се не трябва да забравяме и предварителното изграждане на елект. инсталацията на баня. Задължително изискване при нея е токовата защита. Естествено при елект. инсталацията трябва да се вземе предвид не само таванното осветление, а и осветлението на мебелите за баня. То се осъществява най-често чрез трансформатор 12V, който се намира над горния шкаф. Не трябва да забравяме и захранването на отоплителни уреди, евентуален влагоустойчив контакт за сешоар или електрическа самобръсначка. 

Задължително условие е преди монтажа на смесители и санитарни уреди да се прочистят основно инсталациите. Боклуци или строителни отпадъци, които са останали от ремонта, могат да предизвикат много повреди и неприятности. При възможност е добре да инсталирате в началото на Вашата водопроводна инсталация пречистващ филтър и омекотител зa много твърда (варовикова) вода.
 

Съвети за проектирането на вашата баня

Съвети за проектирането на вашата баня

При използване на вградени в стената конструкции за монтаж на тоалетно седало или биде, дълбочината на конзолните (окачените) седала или бидета е по-малко - около 55см, но за сметка на това трябва да предвидите около 20см за дълбочината на вградената конструкция.

Душ паравани и кабини

Душ паравани и кабини

Душовото пространство може да се отдели  както с готови душ кабини и паравани на водещи производители като ROCA/Fayans и Ideal Standard, така и напълно индивидуални решения, които ще проектираме и изработим за Вас.
Предлагаме и най-различни варианти на душ корита, както и все по-популярните напоследък прагове за душ кабини/паравани, изработени от композитни материали, с възможност за избор на всякакъв цвят и различни форми. 
Отделянето на душовото пространство е не само естетически въпрос, но и възможност в банята да се поставят всякакви влагоустойчиви мебели от материали като MDF, ABS и ПДЧ, което би било невъзможно при открит душ. В същото време основният източник на влага се локализира и с правилно позициониране на вентилацията може да се намалят предпоставките за появата на мухъл в помещението.

GROHE

GROHE
Casa Bella
 

КАЗА БЕЛЛА ИНТЕРИОРИ ЕООД

 

гр. София, Студентски град, ул. Проф. Арх.Петър Ташев 1А

+359 884 020413


 

  Продукти

За фирмата

Услуги

Блог

Акция

РЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ

Контакти

Вход / Регистрация

Поръчка 0.00 лв.